— Trakoščanska

PROJEKT

— Trakošćanska

Od ideje i planiranja do izvedbe, ova kuća u kojoj su stabla i ukrasni grmovi dio projekta, a ne isključivo dobra volja budućih stanara sastoji se od uličnog i dvorišnog krila koji su povezani podrumskom etažom. Zabatnim zidovima je nalijepljena na susjedne zgrade. Specifičnost ovog projekta su žardinjerama trajno ozelenjene lođe duž cijelog pročelja. Volumen ulične zgrade uvučen je kako bi u prvom planu bila izlomljena linija lođa sa žardinjerama. Time smo stvorili razigranost u odnosu na postojeći građevni pravac a ostali u okviru pravila. Istovremeno, postojeći niz zgrada Trakošćanske ulice dobio je novi moment. Pomalo, pomaknuto. Na svim katovima nalaze se po dva stana, te su orijentirani pogledom istok-zapad. Zadnji kat na kojem su penthousi uvučen je u odnosu na donje etaže od ceste, čime osim veće lođe dobiva i dozu privatnosti. Spajanje prirode i arhitekture na ovaj način već su desetljeće aktivna tema inozemnih radova struke, a poticanje budućih stanara na ozelenjavanje i suživot s prirodom na ovaj i/ili druge načine trebala bi biti glavna ideja svih sadašnjih i budućih generacija.

Projektni tim:
Iva Radošević, Julijana Bočkaj, Tina Vrtarić, Rade Trbara
Trakošćanska
Pomalo, pomaknuto.
Trakošćanska