— Kuća Brkač

PROJEKT

— Kuća Brkač

U malom mjestu Brkač zapadno od Motovuna smješta se suvremena kuća, ekspresivna u svojem obliku, kao antipod zatečenom kontekstu. Ipak kuća svojom tankom linearnom formom i izmicanjem dva glavna volumena gubi na svojoj masivnosti. Gornji volumen lebdi na tri ukošena stupa kao što iz stabla izrasta krošnja.

Izmicanjem volumena oblikuje se sjeverni trijem kao vizualni orijentir naglašavajući glavni ulaz, a sa južne, privatnije strane kuće nastaje natkrivena terasa s koje se pruža pogled na čitav krajolik. Vanjski prostor kuće tako postaje istinsko mjesto za ladanje i centralni prostor života na otvorenom. Ista gesta se ponavlja na katu, spavaće sobe imaju vizure na jugoistok, kao i svoje terase za uživanje na otvorenom.

Posebna pažnja posvećena je tlocrtnoj dispoziciji sadržaja unutar i izvan kuće kako bi se omogućilo multifunkcionalno korištenje. Ulazni prostor udomljava unutarnji bazen te pruža pogled kroz kuću. Tu je smješteno i stubište kojima silaskom ulazimo u vinski podrum, a uzlaskom dolazimo do kata gdje su pozicionirane sobe za goste. Čitav ulazni prostor dijeli kuću na prostorije za dnevni boravak, blagovanje sa kuhinjom i privatnom sobom na jednoj strani, a na drugoj prostorije za wellness i fitness. Takva tlocrtna dispozicija prostorija omogućava privatno korištenje zapadnog dijela kuće. Princip primjenjen na katu omogućava korištenje tri sobe kao zasebne jedinice ili pak korištenje jugozapadnog dijela kao privatnog stana za čitavu obitelj.

Kuća je to za obiteljski odmor, kuća za primanje gostiju, plivanje, uživanje u suncu, vjetru, mirisu lavande, autohtonih borova i svemu onome što Istra daje.

Projektni tim:
Julijana Bočkaj, Helena Mihoković, Tina Vrtarić, Rade Trbara
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova