— Baštijanova

PROJEKT

— Baštijanova

Ljepota je u tome što se stvari događaju neočekivano. Ideja se pojavi kad je najmanje očekujete. Taj neki klik preusmjeri tijek i projekt krene u određenom smjeru. Poštujući zadana ograničenja, koncipirali smo zgradu koja se sastoji od prizemlja i 5 katova. Pozicionirali smo je maksimalno uz južnu stranu parcele, čime je dobiven odmak od susjednih stambenih zgrada, što potencira sjajan pogled na Zagreb i Sljeme u pozadini. Na sjevernom pročelju gdje je planirano visoko zelenilo i park za stanare, razbili smo volumen u mnoštvo više ili manje isturenih kubusa. Cijeli je volumen katova izbačen u odnosu na prizemlje te stoji na šumi stupova. Razigranošću stupova htjeli smo naglasiti kontrast masivnog komada kuće i vitkosti stupova na kojima stoji. Između tih stupova su i ulazi u dvije velike trgovine u prizemlju. S obzirom da se investitor bavi prodajom mramora i granita, ostatke kamena koristili smo za mozaik nepravilnog oblika za dašak suvremenog.

Gledajući završen projekt velike stambene zgrade zamišljali smo sjajan pogled na čitav grad koji se pruža s krova i kako bismo voljeli živjeti upravo tamo, na krovu iznad 5.kata. Jedna uredska kava, feng shui te fantastična maketa i ideja je pretvorena u stvarnost. Dodatni kat sa svojim meandrirajućim terasama na kojima ljudi mogu živjeti tu našu zamisao. Krov smo oblikovali kao obrnuti kosi krov koji svojom kosinom stremi prema gore i unosi sunce u te, sada najbolje stanove.

Prehrambeni trgovački lanac kupio je prostor u prizemlju, pa smo željeli izbjeći postavljanje velikih reklama te smo na zabatnom zidu na granici parcele odlučili izvesti mural koji smo implementirali u prostor trgovačkog lanca. Podržali smo rad mlade umjetnice Sanje Stojković koja je osmislila mural veličine 20x20m. Unijeli smo umjetnost u svakodnevni život, napravili odmak, unijeli i potaknuli promjenu budućih stanara, za neke bolje živote, makar na nesvjesnoj razini. Ovaj projekt nastao je iz čiste volje i entuzijazma prema životu i poslu kao jednom.

Projektni tim:
Matea Despot, Iva Radošević, Jelena Šardi, Julijana Bočkaj, Tina Vrtarić, Haris Bulić, Rade Trbara
Baštijanova
Ljepota je u tome što se stvari događaju neočekivano.
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova
Baštijanova

PROCES